Kontakt Bli medlem moderaterna.se Kalender Radio Moderat Nyheter Våra politiker Vår politik
M-logo
VaraModeraterna Vår politik Våra politiker Nyheter Radio Moderat Kalender moderaterna.se Bli medlem Kontakt

 

Cecilia Widegren (M)
Cecilia Widegren (M)

 

 

Vi vill vända otrygghet till trygghet

Fler Skaraborgare känner sig drabbade då jordbruks- skogs- eller arbetsmaskiner stjäls, bostadsinbrott i villor och sommarstugor samt polis själv som beskriver Sverige som "ett smörgåsbord för kriminella." I sommar har Skaraborgare drabbats av bl a villainbrott, oförklarliga bränder i Vedum, maskerat rån i Kvänum, stöldligor mot äldre, stöldligor av arbetsredskap på byggen, jord- och skogsmaskiner från arbetsplatser, m fl. Detta är inget som sticker ut, utan räknas som en normalbild enligt Polisen. Den större stöldvågen tros snarare bli till hösten, när mörkret faller, som tilltalar tjuvar och bedragare. Företagare och kommuner känner av utsattheten och tvingas anlita allt oftare väktare för att öka tryggheten.

Men att tumma på rättsstatens kärna, människors trygghet, kan aldrig accepteras.

Att vända utvecklingen och säkerställa lag och ordning - i Skaraborg och hela Sverige - är en av Moderaternas viktigaste prioriteringar.

Vi föreslår därför betald och reformerad polisutbildning, satsningar för 130 fler poliser i Skaraborg och höjda polislöner.

Allt fler enskilda utsätts för brott - till exempel sexualbrott, våldsbrott och personrån. Samtidigt upplevs polisen som frånvarande, på olika platser. Situationen inom Polismyndigheten är ansträngd. Därför måste antalet poliser öka och Polismyndigheten behöver mer resurser under nästa mandatperiod.

Ändå fortsätter regeringen att underfinansiera polisen. Trots sina löften satsar Stefan Löfven (S) inte tillräckligt för att nå målet om 10 000 fler polisanställda senast år 2024. Enligt Polismyndighetens egna beräkningar kommer det år 2021 att fattas hela 2,5 miljarder kronor med regeringens politik.

Moderaterna föreslår därför samlade satsningar på 5,6 miljarder kronor för fler polisanställda och förbättrad polisutbildning:

En betald och reformerad polisutbildning

  •  Betald polisutbildning. Moderaterna vill att den som blir polis ska få sina studielån från utbildningstiden avskrivna. Under de första fem åren som polis skrivs en femtedel av lånet av varje år. Därigenom blir det mer lönsamt att utbilda sig till och arbeta som polis.
  •  Tydligare inriktningar. Polisyrket är mycket varierande.
  •  Fler vägar till polisyrket. Polisen behöver anställda med erfarenhet från andra områden, t.ex. IT-specialister, psykologer, beteendevetare och ekonomer. Därför behövs tydligare möjligheter att få anpassad polisutbildning för de personer som har börjat arbeta hos Polisen och som har särskild kompetens.
  •  Moderaterna vill se över om utbildningen kan ske på fler orter.

Fler och mer välbetalda poliser

  •  Resurser för 10 000 fler polisanställda. Det behövs fler poliser för att öka tryggheten. Polisen ska finnas när människor behöver den. Moderaterna höjer anslagen med 4,3 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att stärka Polismyndigheten med 10 000 fler polisanställda till år 2024.
  •  Högre polislöner. För att behålla erfarna poliser och locka fler nya poliser till yrket behöver polislönerna höjas. Moderaterna höjer anslagen med 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att möjliggöra en höjning av polisernas löner med i snitt 3 000 kronor per månad.

Så blir det 130 fler poliser till Skaraborg.

 

Cecilia Widegren (M)
riksdagsledamot Skaraborg
Skattepolitisk talesperson

 

 

 

Cecilia Widegren (M)

 

 

 

 

Följ oss

facebook instagram twitter YouTuber

 

 

Copyright © 2018, Varaslättens Moderata förening,

Moderaterna i Vara, Box 46, 534 21 VARA, e-post: info(at)varamoderaterna.se